Gerelateerde berichten


Verdien geld terwijl je fietst: fietsvergoeding voor alle werknemers!

Geweldig nieuws voor alle fietsliefhebbers die dagelijks naar hun werk trappen! Vanaf vandaag, 17 mei, hebben álle werknemers in de privésector recht een fietsvergoeding. Dit kwamen vakbonden en werkgeversorganisaties overeen in de Nationale Arbeidsraad. En het beste gedeelte? Je verdient maar liefst 0,27 euro per kilometer die je fietst!

Voordien konden veel werknemers al rekenen op een een fietsvergoeding, maar een wettelijke verplichting was het nog niet. Vanaf vandaag, 17 mei, verandert dat: een fietsvergoeding wordt nu verplicht gesteld voor alle werknemers in de privésector.

Volgens het ACV, dat al jaren pleit voor deze vergoeding en blij is met deze overeenkomst, heeft elke werknemer recht op deze vergoeding voor elke gefietste kilometer van huis naar het werk, met een maximale afstand van 40 kilometer per dag. Op dit moment komt ongeveer 11 procent van alle werknemers, zowel arbeiders als bedienden, met de fiets naar het werk. Verbazingwekkend genoeg gebruikt nog steeds 55 procent van de werknemers die binnen een straal van vijf kilometer van hun werk wonen de auto. Laten we hopen dat de verplichte fietsvergoeding een verandering teweegbrengt in deze cijfers.

Haal die fiets van stal, geniet van een gezonde en milieuvriendelijke rit naar je werk, en verdien tegelijkertijd een extra zakcentje.


In 2019 schatte de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven de kosten van een interprofessionele fietsvergoeding op 40 miljoen euro per jaar voor de hele privésector. Dit komt overeen met ongeveer 2 procent van de uitgaven die bedrijven doen voor bedrijfswagens, of slechts 0,02 procent van de totale loonkosten in België, aldus het ACV. Bovendien houdt dit bedrag geen rekening met de werkelijke besparingen die bedrijven realiseren door bijvoorbeeld het verminderen van parkeerplaatsen. Met wat bedrijven besparen door deze maatregelen, is de werkelijke kost van de fietsvergoeding verwaarloosbaar.

Kortom, vanaf vandaag heb jij als werknemer recht op een fietsvergoeding. Dus haal die fiets van stal, geniet van een gezonde en milieuvriendelijke rit naar je werk, en verdien tegelijkertijd een extra zakcentje. Fietsen was nog nooit zo leuk én lonend!