Gerelateerde berichten


Combineer een fietsrit met het openbaar vervoer

Het aantal mensen dat de fiets neemt naar het werk groeit jaarlijks. Begrijpelijk, want de voordelen om de auto te laten staan en te kiezen voor een fietsrit zijn talrijk. Denk aan de kostenbesparing op benzine, de gezondheidsvoordelen en het verlagen van de ecologische voetafdruk. Maar wat houdt ons tegen om nog massaler te kiezen voor de tweewieler?

Volgens onderzoek fietst momenteel ruim een kwart van de werknemers naar het werk. Van deze fietsers woont 60% op minder dan 5 kilometer van zijn werkplek, en 23% tussen de 5 en 10 kilometer. Slechts 16% fietst is bereid verder dan 10 kilometer te fietsen. Maar wat nog belangrijker is: de helft van de autopendelaars legt afstanden af die gemakkelijk met de fiets te overbruggen zijn!

Combinatiemobiliteit

Het meest gegeven antwoord op de vraag waarom men niet kiest voor de fiets voor de woon-werkverplaatsing  is dat de afstand te groot is (54%). Daarom wil men inzetten op gecombineerd vervoer. Dat wil zeggen dat de afstand gedeeltelijk gemaakt wordt met het openbaar vervoer of eigen wagen en de rest met de fiets. In een concreet voorbeeld zou dit kunnen betekenen dat je met de fiets naar het trein- of busstation fietst, daar met je fiets opstapt en even later bij het station van aankomst terug de fiets neemt voor het resterende deel van het traject. Of misschien kies je toch liever voor het comfort van je eigen wagen terwijl je je fiets meeneemt in je koffer?

Daar waar de plooifiets vroeger een ietwat oubollig imago had zijn deze fietsen recent sterk geëvolueerd op vlak van design, rij- en meeneemcomfort.

De oplossing: een (elektrische) plooifiets

Ben jij het beu om dagelijks in de file te staan terwijl je de benzinemeter naar onder ziet zakken? Is er een vlotte verbinding met het openbare vervoer van jouw woonplaats naar je werk? Overweeg dan de aanschaf van een – al dan niet elektrisch ondersteunde – vouw- of plooifiets. De verkoop van deze fietsen zit namelijk al jaren in de lift, met reden! Daar waar de plooifiets vroeger een ietwat oubollig imago had zijn deze fietsen recent sterk geëvolueerd op vlak van design, rij- en meeneemcomfort. Bovendien is een vouwfiets niet enkel klein genoeg om mee te nemen op het openbare vervoer, maar past hij vaak ook in de koffer van je wagen! Je kiest dus zelf hoe, waar en wanneer je een gedeelte van je traject aflegt in de frisse buitenlucht terwijl je je dagelijkse portie lichaamsbeweging krijgt.