Gerelateerde berichten


Fietsleasing mogelijk voor onderwijspersoneel vanaf 2025

Vlaamse leerkrachten en ander onderwijspersoneel zullen de mogelijkheid hebben om vanaf volgend jaar een deel van hun eindejaarspremie te gebruiken voor het aangaan van een fietsleasing. Dat besliste Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Naast een verhoogde fietsvergoeding kunnen de ca. 200.000 onderwijsmedewerkers – van leerkracht tot onderhoudspersoneel – vanaf 2025 een deel van hun 13de maand gebruiken om een fiscaal aantrekkelijke fietsleasing aan te gaan. Beslissen ze om via hun school/werkgever in te tekenen op een fietleasing, dan zullen ze netto méér overhouden dan collega’s die zelf een fiets kopen. Let wel: ieder schoolbestuur zal individueel kunnen beslissen of ze fietsleasing aan zullen bieden voor hun personeel.

Lease je een fiets, dan volstaat een 3 jaar deel van de bruto eindejaarspremie ruimschoots.

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs


Ben Weyts: “Neem als voorbeeld een leerkracht met 9 jaar anciënniteit en een eindejaarspremie van netto 1.050 euro (bruto 2.150 euro). Koopt deze leerkracht zelf een fiets dan kost deze inclusief 3 jaar onderhoud en verzekering al snel 4.000€ en zal dus 4 eindejaarspremies nodig hebben om dit te bekostigen. Maar als ze kiest voor fietsleasing, dan zal gedurende 3 jaar een deel van haar eindejaarspremie ruimschoots volstaan.”

Naast het voordeel van een gespreide en fiscaal aantrekkelijke betaling profiteer je bij een fietsleasing bovendien van andere voordelen zoals:

  • Fietsvergoeding: neem je de fiets naar het werk, dan heb je recht op een fietsvergoeding. Deze is momenteel voor onderwijspersoneel vastgelegd op 0,21 euro per kilometer maar zal de komende jaren verder opgetrokken worden. Kan je daarnaast de auto laten staan, dan bespaar je op bovendien extra op benzinekosten, verzekering, onderhoud etc.
  • Inclusief VAB pechverhelping, diefstal- en schadeverzekering en onderhoud: ga je een fietsleasing aan, dan zijn pechverhelping, verzekering en een jaarlijks onderhoud inbegrepen in de prijs. Zo sta je nooit voor onverwachte kosten.
  • Fietsaccessoires: kies je naast je fiets extra accessoires zoals een fietshelm, fietstas, extra fietsbatterij of slot? Ook deze worden mee opgenomen in de lease waardoor je nog extra kan besparen.
  • Gezondheid: de dagelijkse fietsrit naar het werk zorgt voor een moment van mentale ontspaning en lichaamsbeweging. Bovendien draag je op deze manier bij aan een lagere CO2 uitstoot en dus een gezonder milieu.
  • Keuzevrijheid: je kiest zélf bij welke fietshandelaar je je fiets aanschaft. Dit stelt de werknemer in staat een een fietswinkel te kiezen dicht in de buurt van thuis of de school wat, handig is wanneer de fiets bijvoorbeeld binnen moet voor onderhoud.

Is jouw school klaar voor een fietsleasing en wil je graag bijkomende info? Neem dan contact op met Wouter Timmers via wouter@welease.be of 0476 93 43 01.