Gerelateerde berichten


Hoe poets je je elektrische fiets?

Degelijk onderhoud van je fiets zorgt voor een hoger rijcomfort en een langere levensduur. Bovendien wil jij natuurlijk onderweg ook gewoon ‘shinen’ met je tweewieler! Daarom geven we je hieronder enkele tips & tricks die je elektrische fiets in topconditie houdt!

Het belang van een poetsbeurt

Ligt er een laagje stof op je fiets of ben je net zoals in je kindertijd vrijwillig door de modderplassen gereden? Dan is je fiets toe aan een poetsbeurt. Wat je in ieder geval moet voorkomen is dat het vuil zich vastzet. De algemene regel daarbij is: hoe meer je fietst, hoe regelmatiger een poetsbeurt aan te raden is.

Heb je het geluk aan de kust te wonen of kom je terug van een fietsvakantie aan zee? Let er dan op dat er de zeelucht zout en chloriden bevat die ervoor zullen zorgen dat er sneller corrosie optreed. Een extra poetsbeurt kan in deze gevallen nooit kwaad!

Water en zeep

Verwijder eerst de accu en displays uit de fiets. Kan je je display niet verwijderen, probeer het dan even af te dekken met bijvoorbeeld huishoudfolie. Vul daarna een emmertje met lauw water. Voorkom heet water want hierdoor kunnen de zouten op je onderdelen inwerken. Heb je een speciale fietszeep? Top! Zoniet is een algemeen schoonmaakmiddel prima. Gebruik nooit aggressieve oplosmiddelen of schuurmiddel. Is je fiets echt smerig? Gebruik dan hooguit een tuinslang maar nooit een hogedrukreiniger of stoomreiniger. Zorg er steeds voor dat elektronica niet nat worden.

Ready to wash? Gebruik dan je water, zeep en een zachte borstel om alle vuil van je frame te verwijderen. Daarna is het de beurt aan je wielen. Veeg daarbij van de naaf naar de buitenkant van het wiel. Tenslotte droog je je fiets zorgvuldig af met een doek, zeker op de plaatsen waar wat water op kan blijven staan zoals bouten en aandrijving.

TIP: Nu je je accu toch verwijderd hebt is het een geschikt moment om de accupolen op je fiets in te smeren met een beetje batterijvet of technische vaseline.

Groot onderhoud

Gebruik je je e-bike intensief? Dan kan het nooit kwaad je fiets een extra verwenbeurt te geven. Je ketting is een belangrijk onderdeel van je fiets en deze kan je gemakkelijk zelf in conditie houden door hem sporadisch opnieuw te smeren. Heb je een kettingkast? Kijk dan of je deze zelf los kan maken? Zo niet, laat dit over aan een vakspecialist.

Voordat je je ketting gaat smeren moet je hem ontvetten. Dit doe je door eerst met een droge doek het grove vuil tussen de schakels en het tandwiel te verwijderen. Daarna spuit je de ketting en tandwielen in met ontvetter, maar vermijd de remblokken of -schijven. Draai even met de pedalen en schakel tussen de versnellingen zodat de ontvetter zich goed verdeelt, en laat een paar minuten inwerken. Spoel alle ontvetter zorgvuldig van de onderdelen met lauw water en smeer opnieuw met kettingolie.

Wil je helemaal ‘all the way’ gaan? Gebruik dan een laagje wax om je fiets nog net wat meer te beschermen tegen vuil zodat hij er nog langer mooi uit blijft zien. Zorg er ook hierbij voor dat je nooit remblokken, remschijven of velgen spuit.